Marie Fridolf

Jag brukar dela in mitt liv i tre faser. 

Först var jag chef, ledare, forskare och konsult. Den resan tog mig till ett nytt sätt att se ledarskap, samarbete och samskapande. Jag verkade i mellanrummet mellan organisationer, olika samhällssektorer och olika nivåer i samhället. Det var här det systemiska perspektivet öppnades. Det var också då jag förstod att jag hade en gåva i att se helheter, som inte andra såg. Jag följde det som ville visa sig, svårt för andra att förstå men helt avgörande för min resa. Det fick mig att vilja öppna mer av vem jag är i mitt ursprung. Meningen med livet, ett större perspektiv och vår existens har alltid varit en del på min livsresa, och det blev nu än tydligare. Jag började än tydligare att tala själens språk utan att riktigt förstå det, och det akademiska språket tonade sakta bort. Allt tidigare jag lärt mig i livet var nu väl integrerat inom mig och nya utmaningar väntade. 

Alla mina perspektiv skiftade och jag började leva

Nu öppnades den andra fasen i mitt liv i livskris. Hela min personlighet löstes sakta upp och ändrade form. Överlevnadsmönstret blev synligt och det öppnade en lång smärtsam och gudomlig resa. En resa igenom fyra längre terapiutbildningar under åtta år, som fick mig än tydligare att se livet från min kropp. Nu efteråt förstår jag mitt val: först Psykosyntes om transpersonell terapi, sedan Identity oriented Psychotrauma och Somatic experiencing om kropp, hjärna och hjärta samt slutligen Reconstructive om energi och ursprung. Mitt i allt detta utbildade jag mig också i Systemiska konstellationer. Nu var sökandet till enda. Jag började till slut följa min väg i mig. Jag började då följa den shamanska vägen i mig, och mötet med ursprungsfolk var helt avgörande. Det öppnade min inre läromästare. 

Jag har mött många lärare i mitt liv, men få läromästare. Det är ingen slump vilken läromästare som kommer i vår väg, för att vi ska öppna vår egen. Själv har jag haft två läromästare som följt mig en bit på min väg. De har varit tillräckligt modiga att utmana mig för att jag ska ta mig till min livsuppgift. Jag är djupt tacksam för båda dess kvinnor, och den mycket personlig relation som skapades. Den vägen tog mig till flera delar av världen. För mig fanns ingen annan sätt, för att jag skulle kunna bryta igenom och transformera min historia. 

Den systemiska vägen fortsatte hela tiden verka än mer i mig och pockade på från den sanning som visade mig en ny väg. Varje människa har ett eget system som de ska verka i världen med. Det är deras livsstruktur och det är den som öppnar det som de ska bidra med, deras angelägenhet. Den angelägenheten har också en struktur precis som allt i livet. Alla år som jag verkat i grupper som ledare, konsult, terapeut, lärare började få en mening och jag såg mönstret! Den första fasen av mitt liv fick helt plötsligt en mening!

Återigen skiftade alla mina perspektiv och hela mitt världsbild och mina trossystem förändrades 

Så en dag stod jag där med ett vidöppet hjärta och i en helt ny fas i mitt liv. Också denna gång gick jag igenom en stor transformation, genom att förlora allt. Men jag blev fri, och en inre frid tog plats! Min tid som terapeut och lärare var till ända, också allt detta nu djupt integrerat inom mig. Detsamma gällde den shamanska vägen som finns djupt inne i mitt hjärta. Hela mitt liv fanns nu djupt integrerat i mig. 

Nu öppnades något helt nytt som fick mig att ta människor till kärnan av dem själva, genom att förlora det de försökt vara för att komma närmare sitt ursprung, utan att de förlorade fotfästet. Det betyder att de förlorar sina trossystem!!! Livet är magiskt när vi vågar överlämna oss! 

Förts nu inser betydelsen av det en kvinna sade till mig för 40 år sedan, när jag var i början av mitt yrkesliv. Hon såg mitt ursprung! ”Du kastar dig alltid in i nya svarta hål”. Ja, det har jag gjort hela mitt liv, och jag har levt! Varje hål har visat sig vara liv! När vi lever den vägen, dör vi i det förflutna och lever nuet. Jag har alltid hämtat kraft ur alla mina kriser och dödsupplevelser. De har successivt tagit mig ur mitt överlevnadsmönster och öppnat för mer ljus. Vi kan aldrig öppna för vår själ, allt levande har en själ, om vi inte öppnar för andlighet. Även det som tillsynes är dött har också en själ. Så är det med det hus som jag arbetar i, dess själ talar till mig. På den vägen är det!  

Tid är nu

Jag som tagit så lång tid på mig kunde nu se hur andra empatiska själar direkt kunde öppna sin kärna med stöd av gruppen och energin. Det är som att de har förberett sig under lång tid för att falla ned. Jag berördes och rördes om i en ständig dans. Betydelsen av att vara läromästare fick en helt annan mening!  Jag är alltid en deltagare i det jag gör, och är en i gruppen. Jag är en bland andra läromästare. Min och andras berättelser när de utgår från ett större perspektiv berör. För mig är det uppenbart att så måste också ett helt samhälle kunna beröras. Ur det kom visionen från livet. Först förstod jag den inte, men så föll allt på plats. Hela mitt liv fick nu en mening, från allt det som nu var integerat i mig. Det var pusselbiltar till den vision som nu tog plats genom orden ”DU ÄR FRI NU”. Den visionen har varit med mig länge, ja kanske ända från början av mitt liv. I det har jag ingen strategi, jag bara överlämnar mig till det som ska ske även om jag inte vill. Jag lever och är djupt tacksam! Kärleken flödar ur både mörker och ljus. Vad morgondagen visar vet jag ej. Kanske förändras allt igen! Ja, och då är jag där. Vi kan inte styra livet, livet styr oss. Min visdom har jag från det jag värkt fram, och allt som stannat i kroppen ur de vägar jag gått för att expandera min livsväg.  

Visionen är nu tydlig! 

Empatiska själar är här för att bidra med sitt koncept och det space som öppnas genom dem. I det är vi alla lika och våra egna läromästare! Ur det kan vi öppna för en helt ny ”struktur” till världen. Konceptet Space in between var för mig början till den struktur som öppnade kontraktet Systemisk ledarcoach. Det är som en portal, där empatiska själar kan samlas för en tid. Under sex år har jag bjudit in till ett ettårigt utvecklingsprogram om systemiskt ledarskap, att leda från mellanrummet, gruppens själ som är där lång före dess medlemmar, att de trauma också som en gåva och energiarbete i en ny form. Det är först nu jag har kunnat se vad jag gjort i ett större perspektiv och ge det ett namn. Programmet har nu ett helt annat fokus och en helt annan innebörd! Systemisk ledarcoach kommer att vara under ständig omvandling och transformation, precis som livet. Sakta öppnas för en ”struktur”, i en form som kan bidra till livet. Transformation behöver en struktur, och den kan inte vara hur öppen som helst. För mig är Space in between en sådan struktur som håller. Vi behöver nu ge ordet struktur en helt ny betydelse. Den är inte hierarkisk, utan organisk och flödande. Om vi öppnar för detta sätt att leva har vi lättare att följa jordens, världens, samhällets och hela mänsklighetens transformation, som nu bara är i början. I det äger vi inget!! 

Du kan läsa mer om mig på www.mariefridolf.se och wwww.spaceinbetween.se.
Du når mig på marie@mariefridolf.se

Röster om Marie Fridolf

Röster om Marie Fridolf

Marie Fridolf gav mig chansen att gå det ettåriga programmet och jag är så tacksam över att jag tog den chansen och blev en i gruppen. Hon följde oss, utmanade oss, överraskade oss, skrattade, vandrade och dansade med oss; alltid ärlig, modig, uppriktig, generös, professionell och prestigelös, med en osviklig intuition och timing. Marie låter andra leva sina liv utan att lägga sig i och har en djup respekt för sitt eget och andras liv. Det är en viktig och ganska sällsynt egenskap, som är oerhört viktig för att kunna arbeta med människor och kunna mötas på riktigt, i alla aspekter av våra verkligheter. Marie ger dig inga färdiga lösningar men följer dig, utmanar dig och gläds med dig då du hittar dina egna; hela tiden fullständigt närvarande.

Annika Fjällborg

Marie är en mångfacetterad läromästare med väldiga djup och förankrad visdom. Jordnära och andlig med en sprudlande energi och med glimten i ögat. Kontakt från hjärtat med själ, kropp och knopp. En öppen kanal för andlig och själslig kommunikation som för dig framåt med varsam hand. Tydliggör vad som sker i det "osynliga" mellanrummet, något som de flesta av oss är omedvetna om.

Eva Remmert

Jag har haft den stora glädjen att få följa Marie Fridolfs arbete under snart 20 års tid och det har varit stimulerande hela tiden att följa hennes resa byggd på så mycket kunskap och inre erfarenhet. Jag slutar inte att förvånas och häpna över livets mysterium i hennes närhet och ser fram emot detta år när vi får följas åt lite närmare än tidigare.

Marika Lagercrantz

Denna kvinna går inte att beskriva med ord. Hon finns bortom ord där hon ser dig och din potential. Hon ser den sanna essensen och dina möjligheter. Marie välkomnar dig i sitt hem med öppet hjärta. Hon vägleder dig med sin berättelse, så att du blir medveten om din berättelse. Hon vet att bortom tomhet och mörker finns ljus och liv som väntar på att bli levt. Marie är också en jordnära kvinna som lagar fantastisk mat och goda kakor och bröd. Marie är kärleksfullt närvarande i allt.

Kajsa Olsson

Med sina berättelser ger hon dig redskap att öppna till all din egna magi inom dig. Marie gör det genom sina år av visdom och med stor passion och kärlek. På vägen håller hon dig i en trygg miljö tills du hittar dina egna nycklar och öppnar nya dörrar i dig själv. Hon och den grupp som kommer till, låter dig utforska all magi som finns inom dig. Min tacksamhet är så stor att jag har fått gå bredvid Marie ett tag. Hennes värme och visdom håller dig hela vägen tills du tillslut håller dig själv.

Malin Algotsson

Marie guidar, vägleder och visar på ett djupt omsorgsfullt sätt hur förhålla sig till energi, individuellt, i gruppen, kollektivt och universellt. Erfarenheten, kärleken, medvetenheten, kontakten, vördnaden är bara några av de ord som stämmer in. Framförallt har hon förmågan att stanna i nuet, som egentligen är så enkelt men ändå så svårt. Den stora gåvan och respekten för och att se vad varje människa behöver är bedårande vacker att ta del av som jag fått erfara med Marie.

Samuel Lundback

Jag har följt Marie Fridolf i många år. Hon tar dig till kärnan i dig själv om du stannar med henne och de utmaningar det innebär. Själv stannar alltid Marie kvar tills processen är klar, och hon vet när det är färdigt. Marie har en tillit till livet och hon har en stor ödmjukhet inför det som inte går att förstå. Marie har tagit sig till vishet och på den platsen behövs inte längre kontroll. Jag kände mig kallad att ha Marie som min mentor om du också gör det så kan jag bara gratulera.

Josefin Hultberg

Marie tar oss deltagare till nya livsdimensioner och nya vägar med hjälp av energier. Vi möter svåra händelser i livet och Marie vägleder med sitt lättsamma sätt och med sin mångåriga och breda profession. Även om inte jag förstår allt så känns det som att Marie kommer närmare mig än vad jag själv gör. Vi har övningar för att möta vårt mörker i livet för att kunna hitta ljuset, det kan vara svårt och känslofyllt, då är Marie där och balanserar både med och djup och skratt.

Ingela Jämtander

Länge letade jag efter en läromästare i mitt liv. Jag visste att det inte kunde vara vem som helst. Jag sökte en själ som bar på likande känsla av ansvar för världen. Marie dök upp i mitt liv för tre år sedan, då hon guidade mig igenom att hitta balansen mellan överlevnad och gränssättning i mitt starkaste försvar, vrede. Tilliten till henne öppnade upp för den ett åriga lära som bidrog till min ”nya” sanning. Med Maries förmåga att se bakom alla illusioner där hennes empatiska själ kunde spegla min empatisk själ, skapades en brygga och en själsfrände som jag lätt kunde relatera till. Vi pratade samma språk. Kosmiskt, jordligt och tryggt leder hon gruppen utan att leda där hon bidrar med hennes personliga gåvor. Maries koncept ” Space In Between” har varit en milstolpe i mitt liv och stor pusselbit på min resa att lösa livets gåtor. Marie bär på en gudomlig gåva som tar form i en enastående vis kvinna med enorma erfarenheter från alla dess håll. Evigt tacksam för mötet med henne.

Johanna Hansson

Jag är så oerhört tacksam att jag tog chansen att gå vid Maries sida, trots att jag verkligen var livrädd för vad det skulle innebära. Jag hade aldrig gjort det, om det inte hade varit för Marie Fridolfs tillit genom denna resan. Med stor kunskap, fantastisk mångkunnighet, varsamt, men beslutsamt lotsande hon gruppen genom denna resa. Hon såg samtidigt till var och en, fångade upp oss när det behövdes och utmana oss att gå vidare.

Susanne Probin

Marie öppnar dörrar om och om igen. Få människor är så ansvarstagande för sitt eget liv och för vårt gemensamma. Hon är en av de modigaste själar jag mött, Hon delar med sig av sig själv och väjer inte för vare sig ljus eller mörker. Hon påminner dig om vad som finns inom dig och följer dig fram men inte längre. Du kan inte gömma dig annat än för en stund. Med respekt låter hon dig vila sedan står hon där, redo att utmana dig att växa. I mina möten med Marie så känner jag mig kärleksfullt sedd och accepterad. Jag känner mig inspirerad i mötet med Marie, hon visar att allt är möjligt och jag är så tacksam över att vi mötts.

Sara Nyström

I kärlek till livet finns Marie där för oss som vill öppna våra hjärtan och för vad vi har att bidra med till livet. Marie fortsatte att pusha och tro på mig även i de många stunder jag själv inte trodde på mig, och hon speglade tillbaka både mörker och ljus, för mig att våga omfamna allt detta i mig. Jag är för evigt tacksam att jag mött Marie, och under så många år fått vandra med henne vid min sida, först som terapeut, sen lärare och nu som den mästare hon är, och som visat mig vägen till att bli min egen auktoritet. Hon har en unik förmåga att öppna hjärtan, se och sätta ord på vad livet vill säga oss, i hela sitt spektrum. Jag kan varmt rekommendera Marie som följeslagare på vägen att hitta hem till dig själv i din unikhet, för att i kontakt med ditt hjärta stå i kontakt med andra själar, för att bidra till livet med dina gåvor.

Katarina Falk